Háború Dél-Oszétiában

8/11/2008 10:58:00 de. / Bejegyezte: Józsi /




"A grúz kormány csütörtök éjjel döntött amellett, hogy "helyreállítja az alkotmányos rendet" a szakadár Dél-Oszétiában. Lado Gurgenidze grúz kormányfő kijelentette: addig folytatják a hadműveleteket, amíg nem sikerül tartós békét elérni.
A grúz erők egész éjszaka a szeparatistákat támadták, és péntek reggel betörtek a déloszét fővárosba, Chinvaliba. A városban és környékén nehézfegyverekkel lőtték egymást a szemben álló felek. Délután a grúz kormány már azt jelentette be, hogy alakulatai ellenőrzésük alá vonták Chinvalit. Déloszét vezetők ezzel csaknem egyidejűleg azt mondták, hogy a csapataik tartják állásaikat, és a város továbbra is déloszét ellenőrzés alatt áll.
Oroszország szóban és fegyverrel is kiállt a déloszét vezetés mellett, és agressziónak minősítette a történteket.
Dmitrij Medvegyev elnök figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában. "Ma (péntekre virradó) éjjel grúz csapatok lényegében agressziót hajtottak végre orosz békefenntartók és békés lakosok ellen" – mondta.
Medvegyev leszögezte: Oroszország továbbra is a biztonság szavatolója marad a Kaukázusban. "Fő feladatunknak a béke megőrzését tekintjük" – szögezte le. Az orosz elnök szerint Oroszország törvényesen tartózkodik Grúzia területén, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően békefenntartó missziót ellátva. A délutáni órákban az oroszok Vlagyimir Boldirev hadseregtábornokkal az élen bevonultak a fővárosba.
A grúz elnök kijelentette: Oroszország háborút visel grúz területen hazája ellen, és segítséget kért az Egyesült Államoktól. Szaakasvili szerint 150 orosz harckocsi és csapatszállító páncélos hatolt be Dél-Oszétia területére, és orosz harci gépek jelentek meg a szakadár grúz terület légterében. Az elnök mozgósítási parancsot adott ki. Később grúz források két, majd öt gép lelövését jelentették be, amit orosz források cáfoltak." (transindex)

"2008. augusztus elején összecsapások alakultak ki az oszétek és a grúz fegyveres erők között, amely augusztus 8-án a grúz hadsereg bevonulásához vezetett. Az Grúziában élő oszétek többsége ugyanis orosz állampolgár, ezért Oroszország, arra hivatkozva, hogy őket akarja megvédeni, szintén benyomult a tartományba. Miheil Szaakasvili szerint ez háborút jelent Moszkvával. Grúzia egyébként NATO tagságra pályázik és erősen közeledik a Nyugat felé, amely már régóta nem tetszett Oroszországnak. (Wikipedia)

Címkék: ,

3 megjegyzés:

Comment by márta on 2008. augusztus 11. 12:24

Már vártam tőled valami ilyesmit...viszont nem említed az oroszokat...

Névtelen on 2008. augusztus 11. 13:15

háborúval békét teremteni...
Betti

Comment by Józsi on 2008. augusztus 11. 21:50

Még nem értem odáig az idézettel, ahol őket is említi. Eredetileg nem is akartam publikálni, csak a linket megtartani piszkozatként. Mit akarsz, munkahelyről még ez is nagy dolog...
De nem nagy baj, mert te úgy is szép érthetően elmagyaráztad, hogy hogyan van náluk a tyúk meg a tojás :)

Megjegyzés küldése