Átalakuló Temesvár

9/05/2008 11:04:00 du. / Bejegyezte: Józsi /

Valószínüleg folyamatosan változik minden város, nekem az utóbbi időben tűnt fel, hogy egyre több dolog változik. Fel kellene írni egy párat, mert hamar elfelejtem, hogy milyen volt előtte. Aztán majd néhány kép is jó lenne, mutogatni majd az ... a gyerekeknek.
Szóval csak úgy kapásból: mióta itt élek, emlékezetem szerint a Kütli tértől a Bartókig terjedő útszakasznak adtak új kinézetet (B-dul Tineretii, de talán van magyar neve is). Még ott laktunk a megyei kórház hátánál, mikor az első Billát építeni kezdték (ezek szerint ez 2001-ben lehetett). Azelőtt csak egy üres terület volt ott.
Felújították a Rebreanu sugárútat, felszereltek egy pár új jelzőlámpát, de egyelőre még nem működnek. A stadion előtt hagytak parkolóhelyeket, emiatt most már sokkal nehezebb kijutni róla a Cluj-ra.
Dolgoztak a Sági úton is, viszont mikor utoljára voltunk a Real 2-ben, még mindig rettenetes állapotban volt a híd és nem is nézett ki úgy, hogy meg akarnák javítani.
Megjavították viszont a napokban az útat Marasti tér és a Guttenbrun ház előtt.
A 700-as piacot már régebben átalakították, már nem is emlékszem, hogyan nézett ki előtte. Annyit tudok, hogy nem választotta ketté az út, mint most. Különben az hallatszik, hogy meg akarnák szüntetni a piacot. Persze, nehogy túl egészségesen találjunk élni (az erre járó franciák általában nagyon élvezték) és ennyivel is kevesebbet látogassuk a hiper-szuper marketeket.
A piac körül lesz vagy 3 épület A-osztályú irodák számára, az egyiket már használatba adták, tőlünk is vannak, akik ott dolgoznak (a körülmények állítólag még nem A-osztályúak). Az idén aszfaltozták le az előttük levő kis utcát, temesvári őslakosok szerint ez évtizedek óta állt olyan szép porosan a város központjában.
Ugyanott, az Alcatel első épületének szomszédságában lassan befejezik a Finánc új épületét is - jaj akkor, parkolóhelyek. Már kb. egy évtizede elkezdték, de nem vagyok benne biztos, hogy az idén átadják.
A Gh. Lazar felett elmenő vonatsín melletti utcában (mi már csak Fructus utcának hívjuk) is építenek, ott tömbházak, irodák lesznek.
Talán a tavaly nyílt meg az állatkert, szépen néz ki, jó ott a levegő az erdő mellett.

Címkék:

2 megjegyzés:

Névtelen on 2009. február 2. 19:35

Nem lehet ennyire naiv, József.

Comment by Józsi on 2009. február 3. 0:16

Mármint?

Megjegyzés küldése