Elhunyt Constantin Ticu Dumitrescu

12/05/2008 01:41:00 du. / Bejegyezte: Józsi /


"Ma reggel hunyt el rák miatt fellépett májelégtelenségben Constantin Ticu Dumitrescu, az Egykori Politikai Foglyok Országos Egyesületének elnöke. Az aktivista 1928-ban született Prahova megyében. A Szekuritáté leleplezési törvényének kezdeményezője idén májusban töltötte be a 80 évet." (transindex)

"Constantin-Grigore Dumitrescu s-a nascut la 27 mai 1928 in comuna Ciumati, judetul Prahova, potrivit Wikipedia.

A fost presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, initiatorul Legii Lustratiei, proiect vehement contestat de cei vizati.

Din 1990 a fost membru al CPUN, senator in doua legislaturi (1992-2000), presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania – A.F.D.P.R. –, din 1990 si Presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici (1991-1999).

Ticu Dumitrescu a fost membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (C.N.S.A.S.).

In timpul liceului, al studentiei sau pe cand activa in randurile Partidului National Taranesc, Ticu Dumitrescu a fost arestat in repetate randuri de Siguranta si Jandarmeria comunista. A fost eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic.

In 1949 a fost arestat si condamnat la doi ani si jumatate de puscarie corectionala. Eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, a fost rearestat in 1958 si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. In 1962 i se comuta pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala, fiind eliberat in in 1964.

Dupa eliberare a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei, fiind sef de echipa, muncitor sau functionar tehnic.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, s-a implicat activ pe scena politica din Romania. In calitate de parlamentar a initiat o serie de legi dintre care amintim Legea deconspirarii Securitatii (Legea Ticu), Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista, DL 118.

Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. In 2003 s-a retras din activitatea politica, continuandu-si activitatea de membru al CNSAS." (hotnews)

Címkék: ,