Emil Boc a miniszterelnök jelölt

12/16/2008 08:27:00 de. / Bejegyezte: Józsi /

És nem, közben még nem telt el a 4 év, amit Basescu elnök olyan fontosnak tartott kihangsúlyozni Stolojan jelölésekor múlt szerdán. Úgy látszik, ez már kezd szokássá válni, a 2004-es elnökválasztás előtt hasonló eset történt, amikor Stolojan egészségi okokra hivatkozva mondott le államelnöki jelöltségéről - Basescu javára.

"Mégsem a technokrata Theodor Stolojan, hanem a kolozsvári polgármester Emil Boc lehet Románia új miniszterelnöke. A még meg sem alakult koalíció a vártnál is törékenyebb.
Vasárnap még biztosnak látszott, hogy a törvényhozási választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő Szociáldemokrata Párt és a legtöbb mandátumot szerzett Demokrata-Liberális Párt (DLP) koalíciós kormányának feje Theodor Stolojan lesz.
Hétfőn, az új parlament összeülésének napján kiderült: Stolojan nem fogadja el a felkérést.
A transindex beszámolója szerint azt is kijelentette, hogy Traian Băsescu államelnök dönti majd el, ki a megfelelő személy a kormányfői tisztség elfoglalására.
A megfelelő személy Emil Boc, a Demokrata-Liberális Párt elnöke lett, az erről szóló rendeletet már alá is írta az államfő.
Az MTI jelentése szerint Stolojan bejelentése bizonytalanságot és izgalmat keltett a parlament épületében, ahol az újonnan megválasztott képviselők és szenátorok hétfőn ültek először össze. Az ellenzékbe került Nemzeti-Liberális Párt (PNL) több politikusa, elsősorban a még miniszterelnöki tisztségben lévő Calin Popescu Tariceanu pártelnök csak annyit mondott a kamerák előtt: a helyzet kezd bohózathoz hasonlítani.
A politikai elemzőket is meglepte, hogy a koalíciós megállapodás aláírása után egy nappal lemondott Stolojan. Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa az Indexnek elmondta: a politikus nem igazán adott indoklást a lemondáshoz. ha valamit mégis ki lehet olvasni a nyilatkozatából: ha a két pártelnök, a szociáldemokrata Mircea Geoana és liberális-demokrata Emil Boc írta alá a megállapodást, akkor valósítsák is meg ők. (Stolojan a tárgyalásokon háttérben volt.) Lépését egy kicsit a sértődés, egy kicsit a koalíciós szerződés megvalósíthatatlansága is motiválhatta." (index)

Címkék: