Nabucco csúcstalálkozó Budapesten

1/27/2009 08:51:00 de. / Bejegyezte: Józsi /

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök kezdeményezésére ma 12 ország képviselője tárgyal a régóta húzódó Nabucco projektről.

"A Nabucco tervezett csővezeték, amely Törökországból szállítana földgázt nyugati irányban Ausztriáig, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül.

A projektet támogatja az Európai Unió, amely az orosz földgáztól való függés enyhülését reméli tőle, mivel a vezeték iráni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni, egyiptomi és szíriai eredetű földgázt is eljuttathatna az EU területére. Támogatja az Egyesült Államok is.

Fő versenytársa az orosz Gazprom és az olasz ENI energiavállalatok által már részben megépített Kék Áramlat vezeték lett volna, amely Oroszországot és Törökországot köti össze, de tervezték meghosszabbítani a Balkán és Magyarország felé. Ezt az elképzelést azonban az Oroszországot és Bulgáriát a Földközi-tenger alatt összekötő Déli Áramlat terve váltotta fel.

A Nabucco építése a várakozások szerint 2010-ben kezdődhet és 2013-ra fejeződhet be. A becsült költség 7,9 milliárd euró, a finanszírozás azonban mindmáig megoldatlan.

A projekt vezetője az osztrák OMV vállalat és a konzorciumban részt vesz a magyar MOL is." (wikipedia)

Beszélni akarnak a finanszírozásról, nemzetközi szerződésről és konkrét lépésekről a terv megvalósításásban.
Az ukránok még nyugodtak, mert úgy látják, hogy a közeljövőben ebből még nem lesz semmi.
Hallottam olyan gazdasági elemzőt is, aki szerint a projektnek semmi esélye sincs addig, míg az EU asztalán olyan fontos kérdések vannak, mint a tagországokba importálható banánok méretének és görbületi szögének a meghatározása.

Címkék: , ,