Moldávia

4/26/2009 11:24:00 du. / Bejegyezte: Józsi /

Parlamenti választásokat tartottak a hónap elején. A hivatalos eredmények szerint újból a Kommunista  Párt győzött, amit az ellenzék keményen kontesztált, hamisítással vádolva a hatalmat.

Majd utcai tüntetések is voltak több napon keresztül, több ezer részvevővel, amit a rendőrség durván vert vissza. Az eredménye több sebesült, sőt halott is.

Moldávia Romániát is vádolta belügyekbe való beavatkozással és kiutasították a román nagykövetet. Románia nem válaszolt ugyanazzal, hanem új nagykövetet nevezett ki.

Az ellenzék az Európai Unió és az Egyesült Államok segítségét kérte, ám a reakciók nagyon gyengék voltak. A világ el van osztva, és világos, Moldávia hova tartozik. Az EU a gázcsap miatti félelmében nem mer mukkanni, a NATO és Oroszország pedig nem akarnak éppen olyan közeli szomszédok lenni még, egy határsáv jól fog közöttük.

Románia nem ért egyet a moldáviai kormánnyal, ám megpróbál segíteni az ottani polgárokon úgy, hogy felajánlja nekik a román állampolgárságot.  Markón kívül nem nagyon hallatszik tiltakozás.

Magyarország ugyanezt nem volt képes meglépni.

Címkék: ,