Subprime román módra

5/21/2009 11:04:00 du. / Bejegyezte: Józsi /

Tegnap fogadta el a kormány az "Első lakás"-nak ("Prima casa") címkézett programot. A program szerint az állam garantálná a lakásvásárlásra felvett első kölcsön 80%-át max. 60 000 euróig. (adevarul.ro)

Ez szépen hangzik (mondjuk túlságosan baloldali intézkédés egy magát jobbközépnek valló miniszterelnökhöz képest) és nagy hatása lehet a választásokra nézve.

A bloggerek viszont azt mondják (pl. itt és itt), hogy ez román subprime-ot fog jelenteni. Vagyis kutyaharapást szőrivel próbálnak gyógyítani - azt próbálják megoldásként alkalmazni a válságra, ami éppen az előidézője volt. Sőt, még rosszabbul, mert az amerikaiak nem garantálták államilag azokat a kölcsönöket. 

Címkék: , , ,

2 megjegyzés:

Névtelen on 2009. június 12. 6:45

erdekes valtozasok vannak ott.

Itt ha hazat akartal venni, teljesen mindegy hogy elso, vagy 10-dik minimum 5%-ot kelett letegyel es a tobbit adta a bank, ha tobb mint 25% tettel le akkor nem kellett venned egy extra biztositast. Itt a biztositas vette a garanciat hogy ha a tulaj nem fizett kifizetik a banknak a penzt.

Nem, az allam sose garantalt semmit....az allami ongyilkossag. jonak latom a lehetoseget hogy ha leteszel 20%-ot a tobbi 80%-at a bank adja. De ha az allam garantal akkor az allam resztulajdonos kell legyen hogy ha a tulaj nem fizet elveszik a lakast es abbol kiveszik a penzt.......ha nem megy le a hazat erteke, ha nincs vilag gazdasagi problema mert akkor ott lesznek millio es egy hazzal amit senkinek se tudnak eladni.

Az allam nem kellene garantalja. Itt jol van ez megoldva hogy van egy kimondott biztositas erre es ok valaljak a rizikot, amiert te mint vevo ha nem teszed le a 25%-ot akkor a mindenkori kolcsonnek a 3.5%at ki kell fiztni a biztosito tarsasagnak. Ha leteszed a 10%-ot akkor 3%, ha 15% akkor 2.5% ha leteszed a 20%-ot akkor 2%.

Majd meglatjatok idovel mi hogy mukodik. Amerikaban nem volt ilyen bistositek , se allami garancia, se biztositek es ezert jutottak ide. De amerikaba vehettel hazat 100% kolcsonnel. Es ott volt a baj, mert a bank maradt a hazzal amiben nem volt semmi ertek , leestek a hazarak es senkinek se tudtak eladni.

Mindket ezert nem eritett annyira mert a vilagon az itteni bankdrendszer a legerosebb.....nem mentek orulten fejjel a falnak.

Comment by Józsi on 2009. június 12. 22:14

Az "itt" meg az "itteni" gondolom Kanadára vonatkozik :)
Romániában is mindenfajta bankkölcsönnél biztosításra köteleznek - életbiztosítás, lakásbiztosítás. Ingatlanra felvett kölcsönnél is az szokott lenni, hogy nem adják a teljes összeget. Erre fel az történt, hogy az előleget az ember vagy egy másfajta kölcsönből vette elő (mert ugye kinek van 20.000 eurója, hogy egy 100.000-es lakás 20%-os előlegét kifizesse) vagy pedig nagyobb vételárat jelentettek be (többek között ezért is mentek fel a lakásárak).
Amiért az állam garantál, azért még remélem, legalább az eddig kötelező biztosításokat nem szüntetik meg.

Megjegyzés küldése