Irodalmi Nobel-díj

10/08/2009 10:09:00 du. / Bejegyezte: Józsi /

"Herta Müller romániai születésű német írónő az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje. Román irodalomtörténészek szerint a díj Romániáé is, annak ellenére, hogy Müller Ceausescu diktatúrája elől menekült Németországba a nyolcvanas évek végén" (MR1-Kossuth Rádió)

Az írónő a bánsági Nitzkidorf/Niczkyfalván született, Temesváron járta az egyetemet.

Egy elmélet szerint a Földön élő bármely két ember között legfeljebb 5 ismerősnyi távolság van, vagyis bárkiről elmondhatom, hogy az ismerősöm-ismerőse-ismerőse-ismerősének az ismerőse. (Matematikailag ez azt jelenti, hogy az embereknek átlag 92 ismerősük van, ami nem is sok - lásd a szociális hálózatokat).
Ezzel az esettel viszont most már elmondhatom, hogy csak 3 ismerősnyi távolságra vagyok egy Nobel díjastól (egyik kolléganőm anyósa ismeri). Nem mintha ez büszkeségre adhatna okot.

Címkék: ,

4 megjegyzés:

Comment by márta on 2009. október 9. 9:13

Én is akartam írni erről, nagyon figyeltem az eseményeket, mert az irodalmi Nobel díj érdekel mindig, és szégyellhetem magam, hogy a díjazottak jobbára (teljesen ) ismeretlenek számomra minden évben...
Amúgy pedig kicsit nevetnem kell, hogy a románok úgy tesznek, mintha az ő érdemük lenne (azt irkálják, hogy román származású, hát nem az), a németek nem tudom hogy tesznek - tény, hogy tegnap erről szóltak a hírek a rádióban - pedig ez egyedül az író érdeme, és éppen ideje valamit olvasni tőle.

Comment by Józsi on 2009. október 9. 9:21

Igen, erre felfigyeltem, nem csak ebben az esetben, hogy ha valaki hiresseg csak beleszagolt az itteni levegobe, akkor ezt mar orszagos dicsosegkent konyvelik el. De lehet, hogy ez masoknal is igy van :)

Comment by márta on 2009. október 9. 9:26

Hát a magyaroknál van még így...mindenkiről ki tudják deríteni, hogy magyar származású. Például szinte az összes filmsztár magyar származású. Dicsőséges nép vagyunk mindenesetre, bárhogy is nézzük.

Comment by Betti on 2009. október 12. 11:56

:D

Megjegyzés küldése