Választási kampány

9/30/2008 09:30:00 du. / Bejegyezte: Józsi /

Még hivatalosan nem kezdődött el, de a vak is látja, miről van szó.

"La presiunea PSD-ului si in pragul alegerilor parlamentare Guvernul Tariceanu se intrece in a arunca cu banii din buget in stanga si in dreapta. Executivul nu a ratat niciun segment al populatiei care putea fi mituit - de la pensionari si profesori, pana la preoti. "Lupta" a inceput cu majorarea salariului minim, de la 1 octombrie, ca, astazi, sa culmineze cu votul deputatilor referitor la majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Guvernul s-a aratat darnic cu banii altora si a dispus inghetarea preturilor la medicamente si gaze.

Tot de la 1 octombrie creste salariul minim pe economie de la 500 la 540 de lei, iar de la 1 ianuarie 2009 salariul minim garantat va fi de 600 de lei.
Si preotii vor avea motiv de bucurie. Astfel, Varujan Vosganian a anuntat ca Executivul are in intentie sa majoreze salariile preotilor dupa sistemul din perioada interbelica. Varujan a mai spus ca guvernul are in intentie sa transforme Biserica intr-un ordonator de credite. "Vom permite prin lege alocarea de la buget a unor sume, astfel incat Biserica sa devina parte a acestor sisteme, sa poata avea in intretinere orfelinate, spitale, azile, asezaminte educationale", a explicat Varujan Vosganian.

Si preturile medicamentelor raman neschimbate pana la 1 noiembrie, ordinul privind pre­­lungirea, cu inca o luna, a valabilitatii preturilor fiind semnat si parafat de ministrul Eugen Nicolaescu.
De asemenea, ministrul a anuntat ca, maine, guvernul va adopta o HG pentru eliminarea plafoanelor la medicamente compensate. Aplicabila chiar cu 1 octombrie, masura va permite celor cu retete compensate sa-si procure medicamentele in orice zi si la orice ora.
Ca oferta pomenilor sa fie cat de cat completa, guvernul a inghetat pretul gazelor pentru populatie, in conditiile in care la 1 octombrie ar fi trebuit operata o noua majorare, determinata de anuntul Rusiei de a majora pretul gazelor exportate in aceasta iarna." (ziua.ro)


"254 képviselő – köztük Cristian Adomniţei tanügyminiszter – nyújtotta fel a kezét ma a tanárok 50 százalékos fizetésemeléséről szóló kormányrendelet szavazásán. A 15/2008-as kormányrendelet eredetileg csak 9 százalékos fizetésemelésről szólt, ezt azonban a Szociáldemokrata Párt (PSD) 50 százalékra módosította, és így került a plénum elé.

Mivel a képviselőház dönt az ügyben, a kormányrendelet minden valószínűség szerint október elsejétől érvénybe lép. A rendelkezés értelmében a tanárok alapfizetése 50 százalékkal, tehát 600-ról 900 lejre emelkedik, és a különféle juttatások értékét is növelik. Az egyetemi tanárok fizetése 74 százalékkal nő. Továbbá megszavazták, hogy a nyugdíjazáskor a tanárok egyszeri alkalommal utolsó fizetésük hétszeresét kapják kézhez.

A költségvetés bevételi oldala nincs gumiból – figyelmeztetett Lakatos Péter, a képviselőház gazdasági szakbizottságának tagja: szerinte önmagában nem is a tanárok fizetésemelésével van probléma, de hogyha ehhez hozzátesszük a nyugdíjak emelését, a korlátlanul ártámogatott gyógyszerekről szóló elképzelést vagy az élelmiszerek tervezett áfacsökkentését, rájöhetünk, hogy a pártok egy választási ígéret-versenybe keveredtek, ahol egymást próbálják túllicitálni. Lakatos szerint ilyen populista intézkedésekkel hamarosan a magyarországi gazdaság sorsára juthatunk, amikor a bevételi oldal már nem fedezi a kiadásokat. A képviselő a plénumbeli nyílt szavazást is gusztustalannak nevezte: az elektronikus szavazással is nyomonkövethető, hogy ki hogyan szavazott – így Lakatos –, de nyílt szavazással senki nem mert a rendelet ellen szavazni." (transindex)


Persze, a kormány adhat, ő teheti. A többiek egyelőre csak hajmeresztő ígéreteket tesznek (20.000 euró a hazatérő hazafiaknak - PSD; ugyanők - az adóértékek változtatását is ígérik, a mostani egységes 16% helyett).

Nevetségesnek tartanám az egészet, ha nem élnék itt és nem érintenének ezek a dolgok. De nem így van.

Címkék: