Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke

11/05/2008 09:09:00 de. / Bejegyezte: Józsi /

"Barack Obama fölényes győzelmet aratott az amerikai elnökválasztáson. Az Egyesült Államok első fekete elnöke hagyományos republikánus fellegvárakban is le tudta győzni John McCaint. A demokraták a törvényhozást is ellenőrzésük alá vonták. Az Egyesült Államok polgárai bebizonyították, hogy a bőrszín már nem számít, cserébe jóléti rendszerváltást és hosszútávú demokrata uralmat kaphatnak." (index.hu)


"Barack Obama megválasztása kétségtelenül történelmi jelentőségű esemény, ám a leendő elnök dolgát ez egyáltalán nem könnyíti meg, ahogy az sem, hogy már azelőtt világszerte kultikus figura lett belőle, hogy igazából a csúcsra ért volna. Magasra tette a lécet, amit nehéz időkben kell átvinnie, úgy, hogy közben saját idealizmusát se hagyja cserben.
...
A most lezárult elnökválasztás viszonyítási pont lesz: az "amikor Sztálin meghalt", az "amikor Kennedyt lelőtték" vagy éppen a "szeptember 11." mellé felzárkózik az "amikor először lett fekete elnöke Amerikának". Függetlenül attól, hogy Obama jó elnöke lesz az Egyesült Államoknak akár választói, akár a világ egyéb lakói szempontjából."(origo.hu, a fotó is)

Furcsa ez a szavazási rendszer. Obama alig 4 millióval kapott több szavazatot és összesen százmillióan voksoltak - az első idézet mégis fölényes győzelemről beszél.

A tegnap este, még a választások közben hallottam néhány mondatot egyik román rádió interjújából - az alany románul beszélt, de nagyon amerikai akcentussal (talán a nagykövet lehetett). Azt mondta, bár Obamának nincs politikai tapasztalata, de kitűnő képességei vannak - ezt bizonyítja az is, hogy a semmiből jött fel, pénz és kapcsolatok nélkül. Ilyen szempontből tekinthető az amerikai álom megtestesítőjének is. McCain-ről pedig: ő egy jó, egyenes, becsületes ember. Mikor jutunk el mi is ide, hogy ne két rossz közül kelljen választanunk?

Címkék: ,

2 megjegyzés:

Comment by csillag on 2008. november 5. 21:22

nem semmi, hogy néger lett az elnök ott, ahol egykor rabszolgák voltak a négerek...tényleg nevezetes nap a 2008 nov. 4 :)

Névtelen on 2009. február 2. 21:34

Csillag a vilag ezen a reszen a neger megenevezesert torvenyszekre vihetnek, ok feketek. A neger szo maga a rabszolga megnevezese, az a neger, vagyis az a rabszolga. A fekete a szine boret jelenti. Itt a neger szo nagyon szomoru erzeseket valthat ki emerekbol. Erdekes Jozsi sose gondoltam ennyire erdekel a kulpolitika.
Obama megvalasztasa tortenelmi pont, nem szeretem a partott amit kepvisel, mert nagyon demokratak es ok tamogatjak a buzi es lesbi hazasagokat, a terhesegmegszakitasokat stb, amit a demokratak ( azert hivjak oket demokratak) tamogatnak, de maga a teny hogy egy fekete lett az elnok, igen egy olyan orszagban ahol meg 50 evvel ezelott a fekete es feher gyerekek nem jartak egy iskolaba, ahol minden ok nelkul a foutcan fealkasztottak es meggyujtottak oket.....ezert halas vagyok, mert oszinten amikor a vilagra jovunk senki se kerdezi meg tollunk milyen szin bort es nyelvu szuloket a vilag melyik oldalarol szeretnenk valasztani. Es Isten szinvak amit nagyon szeretek, mert nem a szinem bore hanem a szivem allapota a donto. Abban a kivaltsagba van reszem hogy par fekete fantasztikus embert kozeli baratomnak hivatok es fantasztikus emberek. Nekem Europabol kikerulve ezen sokat kellett Isten formaljon amig megertette ezt velem, nem csak elmeleti hanem praktikus modon is.
ezert nagyon orulok, mert ez pont olyan mintha egy magyar lenne romania elnoke, es mindezek utan meg az is eljohet. Az uzenete oriasi hogy habar a tortenelmi multunk lehet rosz ha nem a multra hanem a jovore epitunk akkor bar a vilag minden reszen megszunnenek a szemelyisegi kulomboztetesek es nem az ember kulsejet hanem a belsejet tartanank fontosnak.

Megjegyzés küldése