Parlamenti választások

12/03/2008 09:46:00 du. / Bejegyezte: Józsi /


"Az egyéni kerületes választás rengeteg meglepetéssel járt: több mandátumot is teljesített parlamenti képviselők szorultak ki a két házból. Akad közöttük szép számmal hajdani miniszter, de a szórakoztatóiparban, vagy a sport terén híressé vált személyiség is.
Hosszú politikai karriert befutott, ám most a parlamentből kimaradt a PSD-s Adrian Păunescu, Doru Ioan Tărăcilă és Şerban Nicolae. Az egyéni választókerületes törvény miatt elúszott a PNL két vezetőségi tagjának, Norica Nicolai és Paul Păuraru szenátornak a mandátuma is.
Corneliu Vadim Tudor négy éves szünet után ismét megpróbált bejutni a parlamentbe – eredménytelenül: a választók pártjával együtt utasították el a nacionalista eszméket valló pártvezért.
Petre Roman, a hajdani miniszterelnök és FSN majd PD-vezető, a szenátus ex-elnöke és korábbi külügyminiszter a PNL színeiben indult a diaszpóra választókerületeiben, sikertelenül.
Továbbá négy PNL-s és egy RMDSZ-es miniszter sem teljesített túl jól: Cătălin Predoiu, Mariana Câmpeanu, Ovidiu Silaghi, Anton Anton és az RMDSZ-es Borbély Károly is más elfoglaltságot kell keresnie magának legalább a következő négy évre." (transindex)

"Üdvözölte a PRM kimaradását a parlamentből Markó Béla RMDSZ-elnök a ma tartott sajtótájékoztatóján. "Hangsúlyozni szeretném, hogy minket illetően fontos változás történt: éspedig az, hogy Nagyrománia Pártnak nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Őszintén be kell vallanom, hogy üdvözölnöm kell a változást, hiszen a pártra jellemző ultranacionalizmusra és idegengyűlöletre Romániának nincs szüksége" - összegzett Markó."(transindex)

"Sajtóértesülések szerint kedden lezajlott az első tárgyalás a PNL és az RMDSZ közt. Több sajtótermék máris kész tényként kezeli a két formáció szövetkezését, és ezt támasztja alá Călin Popescu Tăriceanu liberális pártelnök mai nyilatkozata is. A PNL központi politikai bürójának ülése után ugyanis kifejtette: a PNL egyelőre nem tárgyal senkivel, de partnerséget alakít ki az RMDSZ-szel, amellyel folytonosan tartják a kapcsolatot."(transindex)

"O mica eroare de prezentare: PSD, PD-L si PNL negociaza. Fals. In toate cele trei partide exista doua tendinte contradictorii, cel putin doua optiuni diferite care complica targuiala politica. Unii gandesc strategic pe termen lung, altii exprima interese pe termen scurt, vorbesc sub presiunea unor filiale sau lideri. Cele sase grupari din cele trei partide sunt lesne identificabile dar toate par sa ignore complet faptul ca decizia e la Cotroceni, puterea de viata si de moarte asupra viitorului Guvern sta in mana lui Traian Basescu. Or, seful statului si-a exprimat public dorinta, inainte de alegeri, de a vedea la Palatul Victoria un guvern de dreapta astfel ca, teoretic, optiunile se restrang. Semnalele lansate in aceste zile de PSD par mici diversiuni dar nu e limpede ce finalitate vor avea."(hotnews)

Na, ebből kíváncsi vagyok, mi jön ki:
PSD + PDL ?
PDL + PNL ?
PSD + PNL ?
Mire jók a választások, ha utána ez még kérdés marad ?

Címkék:

5 megjegyzés:

Comment by encóka on 2008. december 4. 20:44

pénzköltésre. így nem marad pénz a tanügyesek béreire. az emelést meg felejtsük is el.

ez komoly. azzal biztatnak a könyvelők, hogy a sulik bankszámláján alig van pénz. Hétfőn esedékes a bérek kifizetése, és a 40 %-át talán meg is kapják a tanügyesek.

csak azt nem tudom, mikor fogom betartani azt a mondatomat, hogy legközelebb nem megyek el szavazni.

Comment by encóka on 2008. december 4. 20:47

na és a személyes véleményedre is kíváncsi vagyok! milyen kormányt látnál szívesen? milyen koalíciót?

sztem az egyetlen változás most az, hogy nem kell feltétlenül az rmdsz ahhoz, hogy meglegyen a többség...
s ez nekünk nem jó, akármit is mond Markó

Comment by Józsi on 2008. december 5. 8:34

Szerintem se kell már annyira az RMDSz, ezért is hagytam ki a képletekből.
Ez a blog nem egy "én-blog"-nak indult, csak külső memóriának, hogy eseményeket könnyebben visszakereshessek. Lehet, hogy még változik, de egyelőre túl nagy erőfeszítésbe kerülne.

Comment by encóka on 2008. december 14. 15:46

akkor nem is zavarlak az emlékezésben...

Comment by Józsi on 2008. december 14. 22:17

Hát, visszatérve, azért nem ez volt álmaim kormánya...
Úgy látszik, mások is rájöttek, hogy most szépen hátsó fertályon lehet billenteni az rmdsz-t, s meg is tették.

Megjegyzés küldése